marți, 18 martie 2014

Vegetarianismul

Vegetarianismul poate fi practicat sub diverse forme:

images
-         lacto-vegeterianismul include doar produsele lactate;
-         ovo-vegeterianismul permite consumul de oua;
-         lacto-ovo-vegeterianismul presupune consumul de produse lactate si oua;
-         dieta vegan exclude orice produs care provine de la animale, inclusiv mierea.
Motivele care stau la baza adoptarii unui astfel de regim sunt diverse. Acestea pot fi legate de sanatate, religie, etica, mediu inconjurator si nu in ultimul rand de evolutia spirituala.
In privinta sanatatii, s-a demonstrat faptul ca vegeterianismul scade riscul de cancer sau atac de cord. De asemenea, o astfel de dieta contribuie la scaderea greutatii si a nivelului de colesterol. Un regim vegetarian previne bolile de inima, hipertensiunea, diabetul, boli renale, osteoporoza, Alzheimer sau alte afectiuni.
images3Pentru ca multe persoane isi pun problema ca nu ar asimila suficiente proteine daca nu ar consuma carne,  acestea se gasesc in legume frunzoase, nuci, cereale, orez, fasole si humus. Fierul se gaseste in cantitati optime in fasole neagra, acaju, ovaz, linte sau seminte de floarea-soarelui.
Cercetarile facute in randul persoanelor vegetariene au aratat faptul ca un astfel de regim poate creste longevitatea chiar si cu 10 ani.
Problemele care au aparut în industria alimentara din cauza consumului de carne (bacteria E.coli, gripa aviara, febra aftoasa, intoxicatii cu mercur) au convins multe persoane sa se orienteze spre un regim de viata mai sanatos si mai lipsit de riscuri.
Alte motive impotriva consumului de produse animale, in special carne, sunt de natura etica: modul in care animalele sunt tratate in industria carnii, dorinta de a nu contribui la durerea lor, credinta ca uciderea animalelor atunci cand nu este necesar este o mostenire gresita. De asemenea, persoanele vegetariene care consuma oua evita sa cumpere aceste produse din fermele industriale.
Exista si alte practici dietetice ce sunt asociate cu vegeterianismul:
-         dieta numai din fructe, nuci, seminte si alte produse de la plante;
-         dieta macrobiotica formata din cereale si fasole;
-         veganismul crud care cuprinde fructe, nuci, seminte si legume proaspete, nepreparate;
-         regimul veganistic urmat o anumita perioada de timp, de exemplu cand se tine o cura de slabire.
images2
Dietele semi-vegetariene sunt mai permisive. Unele exclud total anumite tipuri de carne cum ar fi cea rosie, altele exclud orice tip de carne, in afara de peste, altele presupun doar consumul de mezeluri si carne de pasare.
Indiferent de motivul care sta la baza adoptarii unui astfel de regim, vegetarianismul sta la baza unui vieti sanatoase la nivel fizic, mental si emotional. Recomandam ca renuntarea la un anumit produs sa se faca treptat daca ar fi dificil altfel. Puteti incepe, de pilda, sa eliminati din alimentatie mezeluri, pateuri, conserve si alte produse similare care sunt puternic procesate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu