vineri, 28 februarie 2014

Radiestezia - biolocația, biodetecția, percepția biogeofizică


Cunoscută încă din antichitate, radiestezia (biolocaţia, biodetecţia, percepția biogeofizică) este operaţia prin care un subiect uman poate identifica, direct sau prin intermediul unor obiecte special construite (baghete şi pendule), poziţia spaţială a unor substanţe naturale (apă, petrol, minereuri), respectiv a unor artefacte (ruine, comori, simboluri grafice, etc.).

Există indivizi umani sensibili (biosenzori) capabili să perceapă radiațiile emise de unele corpuri geologice bioperturbatoare (care induc anomalii bioenergetice) aflate sub pământ sau pe fundul mării, iar această acțiune este denumită radiestezie, biodetecție, percepție biogeofizică.

Întreaga cultură egipteană din perioada antică sugerează accentul pus de iniţiaţii vremii pe metoda radiestezică capabilă să asigure cel puţin biodetecţie şi biolocaţie. Pendulul găsit în interiorul unui sarcofag egiptean poate fi considerat cea mai veche dovadă a utilizării biolocaţiei.

În Europa, cea mai veche atestare documentară a biolocaţiei este legată de minerit. Binecunoscuta lucrare a lui Georgius Agricola, De re metallica, conţine ilustraţii şi comentarii referitoare la tehnologia de prelucrare a fierului care începe, practic, cu identificarea zăcămintelor bogate în fier, operaţie realizată prin radiestezie, după cum rezultă din figura 1.



Fig. 1 Ilustrație a detectării zăcămintelor de fier folosind metoda radiestezică          

Legată mai mult de divinaţie, magie şi lipsită de o teorie adecvată, capabilă să explice interacţiunea dintre senzor - subiectul radiestezist - şi multitudinea de câmpuri fizice ale căror variaţii se întind pe multe ordine de mărime în frecvenţă şi amplitudine”, această potenţialitate umană – biolocaţia - nu a fost, până în acest secol, subiect al unei cercetări ştiinţifice autentice.

Căutarea unei explicaţii ştiinţifice a început abia prin deceniul al IV- lea din secolul nostru. Studiile efectuate au surprins de fiecare dată un anumit aspect capabil să sugereze o anume explicaţie plauzibilă (în general strâns legată de preocupările vremii) pentru ca apoi un alt experiment să aducă în discuţie implicarea şi a altei fenomenologii.

Între anii 1964 şi 1986 s-au efectuat, inclusiv în ţara noastră, numeroase experimente care au concluzionat că fenomenul de biolocaţie este legat de câmpul electromagnetic, geomagnetic, gravitaţional, de existenţa unor anomalii în subsol indiferent de natura lor - zăcăminte, apă, rezultate ale activităţii antropice, de stresul mecanic acumulat în crustă etc.

Concluziile coerente şi unanim acceptate în această fenomenologie extrem de complexă au fost că fenomenul există şi, cu condiţia ca experienţa să răspundă anumitor condiţii specifice, este statistic reproductibilă şi că mişcarea pendulului sau baghetei - traductor de conştientizare - este produsă de operator în urma unor contracţii muşchiulare involuntare, de mică intensitate, de obicei neperceptibile de către acesta.

Cercetările din ultimele decenii au beneficiat de o aparatură de măsură din ce în ce mai sofisticată fără ca acest fapt să permită stabilirea naturii fenomenelor implicate în generarea semnalului radiestezic. La o analiză mai atentă însă, se poate remarca o schimbare de atitudine în punerea problemei, accentul mutându-se treptat pe studiul fenomenelor psi, pe înţelegerea fenomenelor de cogniţie, mai precis pe elementul comun al tuturor experimentelor de până acum, omul.

Concret, într-un experiment de biolocaţie, un subiect uman îşi fixează atenţia pe o întrebare pentru ca apoi, utilizând ceva ce din punctul său de vedere joacă rol de antenă, de regulă o baghetă sau un pendul, să obţină un răspuns ce urmează a fi validat de realitate. Din acest punct de vedere, biolocaţia poate fi văzută ca o operaţie de traducere dintre două limbaje esenţial diferite: cel raţional - ce formulează într-un limbaj formal oarecare o întrebare şi cel intuitiv - capabil să pătrundă o realitate globală, delocalizată în spaţiu sau timp ce pare să conţină în anume fel stocate informaţiile căutate”.

Reactivitatea la un semnal radiestezic este azi obiectivată atât prin măsurători biofizice (ritm cardiac, modificări ale traseului E.E.G.), cât şi prin experimente capabile să precizeze, în sens statistic, abilitatea unui subiect de a identifica un anumit material sau obiect plasat anterior în diferite medii opace vederii (sol, apă, beton, etc.).

Trebuie precizat că există subiecţi ce pot simţi prezenţa obiectului direct, de obicei cu ajutorul palmelor îndreptate spre direcţia de căutare. Ei descriu senzaţia trăită în termeni asemănători senzaţiilor cauzate de interacţiuni fizice: termice (cald concentrat în centrul palmei sau rece difuz ce se prelinge în sus pe mână, până aproape de umăr), respectiv tactile (presiune în podul palmei, vibraţii sau senzaţia unor mici înţepături asemănătoare celor produse de descărcări electrice).

Aceste senzaţii se diferenţiază treptat prin antrenament şi permit realizarea efectivă a biodetecţiei şi biolocaţiei pentru un număr important de obiecte naturale sau artefacte. Percepția biogeofizică este reflectată prin reacția unor instrumente specifice, ținute în mâini de către operator, având diferite aspecte: cadre în formă de L, o baghetă din sârmă de oțel având forma ʎ, ansă radiestezică sau un pendul.
  
Un operator are propriile sale reacții față de radiațiile diverselor surse. El trebuie să își calibreze propriile reacții prin instrumentele utilizate față de diferite surse. O etalonare personală este, astfel, indispensabilă. Imaginea mentală a obiectului căutat este esenţială şi în acelaşi timp limitativă pentru un rezultat pozitiv.

Un exemplu pe care-l putem considera reproductibil şi care subliniază rolul esenţial al imaginii mentale referitoare la obiectul căutat îl reprezintă identificarea prin biolocaţie a conductelor. Iniţial, după un prim antrenament, trasarea direcţiilor conductelor de apă şi gaz metan nu reprezintă o problemă. De multe ori realizate din aceleaşi materiale şi cu aceleaşi dimensiuni, conductele pot fi privite ca discontinuităţi de mediu ce ar putea produce la suprafaţă variaţii ale câmpurilor fizice. Aceste distorsiuni de câmp ar putea fi considerate cauza reflexului de tip radiestezic. Mai dificilă este explicaţia legată de capacitatea subiectului de a discerne între conductele de apă şi cele de gaz şi, cu atât mai dificilă, capacitatea acestuia de a aprecia cantitativ anumiţi parametri legaţi de debit, concentraţie, etC.

În mod normal, tipul şi amplitudinea mişcării pendulului sau baghetei sunt legate de direcţia şi distanţa faţă de obiectul căutat. Pentru a defini şi mai exact poziţia obiectului sugerat de ţinta mentală se utilizează metoda clasică a triangulaţiei. Pentru determinări cantitative legate de concentraţii, debite, intensităţi etc., se utilizează de obicei un pendul şi un dispozitiv gradat asemănător unui raportor. Direcţia de mişcare a pendulului poate fi considerată un ac indicator virtual al unui aparat analogic de măsură ce are cadranul gradat în unităţi adimensionale.

Procesul mental de decodificare permite, printr-un mecanism neprecizat încă, atribuirea de semnificaţie fizică cifrelor de pe cadran. În acest context rezultă ca evident că o simplă identificare a unor mecanisme de interacţiune fizico-chimică nu este în măsură să explice complexitatea fenomenului.
Bibliografie:
Munteanu, F., Zugrăvescu,  D., 2011, Planeta Pământ – Planeta Vie. Asupra unei ştiinţe a întregului Pământ
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu