sâmbătă, 22 februarie 2014

Tu in ce categorie te incadrezi conform principiilor Ayurvedice?

Ayurveda este sistemul de medicina indiana care s-a nascut din textele sacre ale Vedelor, fiind una dintre cele mai vechi metode de tratament. Scopul acestei terapii alternative este armonia intre trup, suflet, minte si lumea inconjuratoare.  Conform principiilor ayurvedice, oamenii se impart in 3 categorii, in functie de dominanta a 3 forte interioare, si anume: Vata (miscare), Pitta (metabolism) si Kapha (structura).



Vata este in relatie cu aerul si guverneaza miscarile corpului, reglementeaza activitatea muschilor, a organelor interne, circulatia sangelui si activitatile spirituale. Caracteristicile tipului Vata sunt: corpul delicat si subtire, miscari    rapide, senzatie de foame si digestie neregulata, somn usor, cu intreruperi, tendinta spre insomnie. De asemenea, aceste persoane se bucura de entuziasm, vivacitate, imaginatie, dar sunt inclinate spre ingrijorare, au o dispozitie schimbatoare si obosesc usor. Cateva dintre recomandarile Ayurveda pentru cei dominati de Vata sunt: acordarea trupului mai multa liniste, practicarea exercitiilor de relaxare, mese regulate si odihna după masa. De asemenea, ceaiul de ghimbir si expunerea la soare au efecte benefice, iar cafeaua, ceaiul negru, alcoolul si pierderea noptilor sunt de evitat.

Al doilea tip, Pitta, este în relatie cu focul si apa si este raspunzator de metabolism, digestie, ficat, splina, piele si ochi. Pitta dirijeaza, de asemenea, energia si sentimentele.  Trasaturile specifice sunt: inaltimea medie, senzatie de foame si sete puternica, digestie sanatoasă, tendinta de a fi iritat si de a se enerva in conditii de stres, aversiune fata de soare si caldura mare, precizie si logica in discurs. Acestea sunt completate de o piele deschisa sau rosiatica, de multe ori cu pistrui, o minte patrunzatoare, un caracter intreprinzator care adora schimbarea si greutatea in a renunta la programul de masa.  Pentru tipul Pitta, recomandarile ayurvedice sunt: mese in portii mici, de preferat fructe si legume, consumul frecvent de apa si filtrarea acesteia, sport si miscare in aer liber, curat si chiar donarea de sange pentru reducerea tensiunii.

Kapha este asociat cu pamantul si apa si asigura forta si forma fizica a oaselor, a muschilor si a tendoanelor. Cand are loc un dezechilibru, Kapha produce boli congestive cum sunt gripa si raceala, fiind si principala cauza pentru supraponderabilitate.  Caracteristicile tipului Kapha sunt: constitutie solida si puternica, rezistenta mare, energie constanta, personalitate calma, piele rece, moale, groasa si palida, memorie buna, inclinatie spre obezitate, digestie lenta. De asemenea, aceste persoane sunt afectuoase, tolerante si iertatoare, multumite de sine si inclinate spre posesivitate.  Ayurveda recomanda: practicarea sportului regulat, stimularea digestiei, consumul apei cat mai fierbinte pentru eliminarea substantelor toxice si bai cu abur la fata cu musetel.  Prin întelegerea tipului caruia ii apartineti conform Ayurvedei, veti putea adopta un stil de viata corespunzator pentru a va recapata sanatatea, veti sti ce tip de hrana sa consumati si ce fel de activitati sunt cele mai potrivite pentru ca intreaga voastra fiinta sa fie in echilibru.

In ciuda dominantei unuia dintre aceste tipuri, fiecare are propriul sau rol in functionarea optima a organismului.  Astfel, Vata este necesar pentru respiratie, circulatia sangelui, trecerea hranei prin tubul digestiv si pentru a transmite impulsuri nervoase intre creier si restul trupului.  Pitta are rolul de a procesa hrana, apa si aerul din organism si de asigurare a unei functionari intelectuale optime.  Kapha asigura unitatea celulelor si formeaza tesuturile de legatura.  Un om poate prezenta o combinatie dintre tipurile de mai sus sau chiar toate in proportii egale.

TEST: Eşti Vata, Pitta sau Kapha?

1. Ce tip constituţional eşti?
a) Înalt, slab şi uscăţiv;
b) Înălţime medie;
c) Robust, îndesat, de înălţime medie, poate puţin peste greutatea normală.
2. Ce tip de piele ai?
a) Rece, uscată, închisă la culoare;
b) Curată, moale, lucitoare;
c) Palidă, umedă, rece la atingere
3. Ce tip de păr ai?
a) Subţire, închis la culoare, aspru, ondulat sau creţ;
b) Fin, moale, curat, inclusiv roşcovan;
c) Gros, greu, lucios: tendinţă de îngrăşare.
4. Ce fel de unghii ai?
a) Uscate şi friabile;
b) Scurte şi tari;
c) Moi şi late
5. Cum te face să te simţi stresul?
a) Nervoasă, anxioasă şi temătoare;
b) Iritabilă, furioasă şi neliniştită;
c) Demotivată, încătuşată, la capătul nervilor
6. Care este metoda ta favorită de relaxare?
a) Ai multe preocupări şi-ţi place tot ce este creativ;
b) Privitul sau jucatul unui sport, să fii cu prietenii, să porţi discuţii;
c) Privitul la tv, cititul, o cină încântătoare
7. Când eşti sub presiune, de ce suferi mai tare
a) Anxietate, insomnii, tensiune;
b) Dureri de cap pulsatile, roşeaţă pe piele, accese de nervi, agresivitate;
c) Lipsă de încredere, oboseală, depresie.
8. În general, eşti predispus la:
a) Infecţii respiratorii, răceli, probleme de respiraţie, tahicardie, dureri de gât, balonări, constipaţie, crampe;
b) Indigestii, dureri de cap şi migrene, dureri de spate, ulcer, dureri de stomac, probleme dermatologice, acnee, rash, inflamaţii, febră, infecţii;
c) Balonări, retenţie de apă, probleme digestive, oboseală, colesterol mare, probleme cu sinusurile, catar şi alergii.
9. Cum dormi?
a) Nu trebuie să dormi prea mult, te trezeşti des şi te trezeşti devreme;
b) Adormi greu uneori, mai ales când e cald. Totuşi, te scoli încărcat de energie;
c) Somnul tău este adânc. Te trezeşti greu dimineaţa.
10. Care dintre următoarele caracteristici te descriu cel mai bine?
a) Ai o minte activă şi eşti predispus la schimbări de dispoziţie;
b) Eşti dinamic, iute şi-ţi plac provocările – eşti un lider înnăscut;
c) Eşti meditativ, calm, caring, loial, şi întotdeauna gândeşti înainte să acţionezi.

RĂSPUNSURI
Dacă ai scor mare de a) eşti Vata, b) eşti Pitta şi c) eşti Kapha.



VATA
Trucuri pentru a-ţi păstra echilibrul: Dormi suficient. Fă-ţi timp să te relaxezi. Practică yoga, înot, ciclism şi stretching.
Alimente recomandate:
Legume: sparanghel, sfeclă, castraveţi, morcovi şi cartofi dulci. Mazăre, legume cu frunze verzi, alge. Carne şi peşte: pui, curcan, fructe de mare.
Fructe: fructe dulci sau acre ca bananele, fructele de pădure, avocado, struguri, cireşe, lămâi.
Lactate: fierbe laptele întotdeauna şi adaugă puţină nucşoară. Bea-l cald. Încearcă laptele de orez sau de migdale.
Cereale: făină de orez (basmati, complet, sălbatic), ovăz (gătit), quinoa.
Condimente: nucşoară, coriandru, ghimbir, chimen, mărar, scorţişoară, sare, cuişoare, seminţe de muştar.
Alimente care te încălzesc: supe calde, cereale fierte.
Uleiuri: in, cânepă, susan, măsline, floarea-soarelui, peşte.
Alimente de evitat:
Îngheţată, lapte praf şi lapte de soia. Prea multe alimente reci, cum ar fi zaharurile rafinate, cafeaua, ceaiul, tutunul. Alimente foarte condimentate. Carnea de vită. Fructele uscate, mere, pere, rodii crude. Prea multe legume cu păstăi sau crude, în special ceapa. Orzul, porumbul, meiul, hrişca şi secara. Varza de Bruxelles, broccoli, conopida şi varza.

PITTA
Trucuri pentru a-ţi păstra echilibrul: Înoată. Practică tehnici de relaxare.
Alimente recomandate:
Legume: sparanghel, castraveţi, cartofi dulci, legume cu frunze verzi, dovleac, bame.
Carne şi peşte: pui, curcan.
Fructe: struguri, lămâi verzi, cireşe, pepene, avocado, nucă de cocos, rodii, mango, mere, fructe de pădure.
Lactate: lapte, unt (ghee).
Cereale: grâu, orez basmati, orz, ovăz.
Condimente: scorţişoară, coriandru, mărar, nucşoară, turmeric (curcuma), ghimbir proaspăt, chimen dulce.
Suc de Aloe vera şi apă de trandafiri.
Alimente reci, ca fructele şi legumele organice.
Alimente dulci, amare sau astringente.
Alge – Spirullina, Chlorella.
Uleiuri: cânepă, in, măsline, floarea-soarelui şi cocos.
Alimente de evitat:
Alimente sărate şi condimentate, chilli şi cayenne. Alcool, cafea, ceai, ciocolată. Iaurtul, brânza, smântâna. Uleiul de susan, migdale şi porumb. Porumb, secară, mei, arahide şi orezul maro. Fructe acre: grepfrut, lămâi şi măsline. Piper, roşii, vinete, cartofi, ceapă crudă, usturoi, ridichi. Păstăi, fără tofu, linte. Carnea de vită, fructe de mare, gălbenuş de ou.

KAPHA
Trucuri pentru sănătate: Fă mereu lucruri noi, ca să eviţi rutina, dar şi sport. Nu dormi prea mult. Încearcă să laşi trecutul deoparte.
Alimente recomandate :
Legume: sparanghel, vinete, sfeclă, broccoli, varză, morcovi, conopidă, ţelină, usturoi, ghimbir, varză de Bruxelles.
Carne şi peşte: carne albă şi fructe de mare.
Fructe: mere, pere. Redu consumul de fructe prea dulci sau prea acre – portocale sau banane.
Lactate: fierbe laptele înainte de a-l bea, adaugă nucşoară sau scorţişoară.
Cereale: porumb, orz, hrişcă, mei.
Condimente: toate, mai puţin sarea. Înainte de masă, un strop de ghimbir proaspăt cu câteva picături de suc de lămâie.
Alimente uscate, light, calde. Iuţi, amare, astringente – ghimbir, sparanghel, ceai.
Miere – 2 linguri pe zi.
Toate legumele cu păstăi.
Uleiuri: porumb, in, floarea-soarelui.
Alimente de evitat:
Drojdia, sarea, brânza, iaurtul, ciocolata, zaharurile rafinate şi făinurile şi alimentele cu mult ulei. Nucile, alimente dulci, sărate şi acre. Tofu – este prea cald. Grâul, orezul şi ovăzul. Bamele, măslinele, roşiile, castraveţii, cartofii dulci. Carnea roşie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu